Śledzie po góralsku

Składniki:
50 dag filetów śledziowych
25 dag bryndzy
1 szklanka śmietany
3-4 ząbki czosnku
po 2-3 łyżki zielonego groszku z puszki i drobno pokrojonej czerwonej papryki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
skórka starta z cytryny
3-4 cienkie plasterki cytryny
sól, biały pieprz, cukier puder

kilka gałązek natki pietruszki.

Przygotowanie:

Drobno pokrojony czosnek utrzyj z pieprzem, otartą skórką z cytryny i bryndzą na gładką masę. Śmietanę ubij ze szczyptą soli i cukru, wymieszaj z przygotowaną bryndzą, przykryj, lekko schłódź. Umyte filety śledziowe osusz, pokrój na niewielkie kawałki, następnie starannie ułóż na półmisku.
Sos dokładnie wymieszaj ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką, polej nim śledzie, przykryj folią i wstaw na 1 – 2 godz. do lodówki. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.