Śledź w śmietanie

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
    do przybrania
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 jajko ugotowane na twardo

 

Przygotowanie:

Śledzie moczyć w wodzie 6- 8 godzin, a następnie osuszyć, pokroić na kawałki i oczyścić z ości.  Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.  Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.  Śledzie połączyć z cebulą i sosem, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.  Podawać przybrane szczypiorkiem i posiekanym jajkiem.