Sałatka z fasoli

Składniki:

  • 5 dag dużej białej suszonej fasoli
  • 5 dag zielonej suszonej fasoli
  • 5 dag czerwonej suszonej fasoli
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • zielona pietruszka
  • sos vinegret

 

 

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć poprzedniego dnia.Odcedzić. Zalać dużą ilością wody i gotować każdą osobno około godziny. Ostudzić.Fasolkę szparagową oczyścić z włókien, wrzucić do wrzącej wody i gotować 15 minut. Ostudzić. Jajka pokroić w gruba kostkę. Cebulę i zieloną pietruszkę drobno posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć. Sos vinegret (podwójna porcja) wcześniej zrobiony wymieszać z cebulą, czosnkiem, pietruszką i jajkami. Fasolę i fasolkę szparagową przełożyć do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami