Ryba w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:

  • 0,7 kg ryby (filety, bądź tuszki pokrojone w dzwonka – ja użyłam dzwonków z dorsza)
  • 1-2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona papryka

Zalewa:

  • 2 szkl. wody
  • 1/2 koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu
  • 1/2 szkl. oleju
  • łyżka vegety
  • pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

 

 

Przygotowanie:

Rybę posolić i posypać pieprzem, obtoczyć w jajku i mące, usmażyć i odstawić. Warzywa pokroić w cienkie, krótkie paski i odstawić. Składniki przeznaczone na zalewę, wymieszać i zagotować. Usmażoną rybę układać warstwami z surowymi warzywami. Zalać gorącą zalewą. Spożywać najlepiej na drugi dzień.