Pstrąg po polsku

Składniki:

– 4 małe pstrągi

– litr bulionu

– 4 jaja

– sok z 1 cytryny

– łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:

Pstrągi sprawić, dokładnie umyć, kropić wewnątrz sokiem z cytryny i odstawić na 20 min w chłodne miejsce. Bulion zagotować, zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć pstrągi. Gotować na bardzo małym ogniu około 30 min, po czym odstawić w chłodne miejsce to całkowitego wystygnięcia. Jaja ugotować na twardo, ostudzić; dwa posiekać, a dwa pokroić w ćwiartki. Ostudzoną rybę wyłożyć na talerze, posypać posiekanym jajem i natką pietruszki, ozdobić piastrami cytryny, ćwiartkami jaj ugotowanych na twar­do i pomidorami. Podawać z czerwoną kapustą.