Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • żółtko
  • łyżka oleju
    farsz:
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • cebula
  • 3 łyżki zmielonych suszonych grzybów
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać żółtka, olej i tyle ciepłej wody, aby ciasto dało się dobrze wymieszać. Przełożyć je do miski poprószonej mąką, przykryć, pozostawić na 20 – 30 minut.  Ugotowaną kapustę posiekać na stolnicy.  Na oleju podsmażyć cebulę, dodać kapustę, grzyby, pieprz i, mieszając, silnie podgrzać.  Zestawić z ognia i wymieszać z surowym jajkiem, wystudzić.  Wałkować cienkie płaty ciasta, wycinać krążki, rozłożyć kapustę i starannie zlepić pierogi.  Ugotować w osolonej wodzie.  Podawać polane masłem.