Piernik

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 12 dag margaryny
  • 25 dag miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki kakao lub czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżeczka suszonych śliwek

 

 

Przygotowanie:

Roztopić miód i margarynę, dodać cukier i przyprawy, zagotować.  Wlać mleko, jeszcze raz zagotować i odstawić do do ostygnięcia.  Do miski przesiać mąkę, dodać sodę (lub proszek do pieczenia), kakao (lub czekoladę), wymieszać, dodać żółtka oraz schłodzony miód z mlekiem z mlekiem i dodatkami, wymieszać.  Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie mieszając.  Opłukane i osuszone bakalie wsypać do suchego słoika, dodać trochę mąki, zamknąć i potrząsając, wymieszać.  Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlać do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC, a gdy wyrośnie, podnieść temperaturę do 220ºC i piec około 1 godziny.  Wystudzone pierniki wyjąć z form razem z papierem, zawinąć w papier i lnianą ściereczkę.  Trzymać co najmniej przez tydzień w pokojowej temperaturze, żeby piernik zmiękł.