Pierniczki puszyste

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajo
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka miodu
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 dag drożdży
2,5 dag miękkiego masła



Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, i na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko, masło i wyrobić dokładnie. Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją). Puszyste pierniczki są miękkie już następnego dnia po upieczeniu.