Makowiec staropolski

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 3 dag drożdży
  • 450 ml mleka
  • 40 dag mąki
  • sól
  • 2 jajka
  • 8 – 10 dag cukru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 30 dag maku
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • cynamon
  • biała polewa do ciast

 

 

Przygotowanie:

Zrobić ciasto: stopić 10 dag masła, dodać drożdże, trochę cukru i 100 ml ciepłego mleka. Wyrobić z mąką i szczyptą soli, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.  Mak przepuścić przez maszynkę, wsypać do reszty ciepłego mleka z miodem i cukrem waniliowym.  Mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje, dodać bakalie i cynamon.  Ciasto zagnieść z jajkami i resztą cukru, odstawić na kolejne 30 minut.  Rozwałkować, posmarować masą, zwinąć struclę odstawić na 30 minut.  Posmarować resztą masła, piec godzinę w temperaturze 190ºC.  Ozdobić polewą.