Kapusta z grochem

Składniki:
75 dag kiszonej kapusty
3/4 szklanki łuskanego grochu
6 łyżek masła lub oleju
drobno posiekana cebula
sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Groch zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę.  Następnie uzupełnić wodą, aby przykryła groch, i gotować na małym ogniu, aż będzie miękki.  Przetrzeć przez sito.  Kapustę posiekać nożem, zalać dwoma szklankami wrzącej wody, gotować na małym ogniu do miękkości.  Gorącą kapustę wymieszać z przetartym grochem.  Cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty.  Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować, odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.  Przed podaniem zagotować na niedużym ogniu, często mieszając.  Doprawić.