Gołąbki z pieczarkami

Składniki:

1 kg białej kapusty
10 – 15 dag pieczarek
3 cebule
50 dag mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
½ szklanki kaszy manny
½ szklanki ryżu
4 jajka
3 ząbki czosnku
przecier pomidorowy (mały słoiczek)
papryka w proszku
pieprz
sól
Wegeta

 

 

Wykonanie:

Kapustę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki, a cebulę w kostkę. Wszystko przełożyć do dużego naczynia. Następnie dodać mięso mielone, kaszę mannę, surowy ryż, jajka, pokrojony w kostkę czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Z powstałej masy formować „kule”. Piec na rozgrzanym oleju, aż gołąbki nabiorą złotego koloru.

Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć zrumienione gołąbki, i dusić około 50 minut na małym ogniu.

Następnie gołąbki wyjąć z rondla, i gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 3 łyżkami mąki krupczatki rozmieszanej z niewielką ilością wody.

Zagotować i doprawić do smaku. Gołąbki podawać z ziemniakami polane pomidorowym sosem. Z podanych składników wychodzi około 25 gołąbków.